Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem
Bárka ateliér – dům s výhledem

Dům s výhledem

Lokace: Kleť

Investor: soukromý investor

Rok: 2017

Spoluautor: Ing. arch. Michaela Polívková

Návrh se zakládá na požadavcích investora vyřešit daný prostor na p. č. 44 s přilehlým pozemkem na p. č. 45, tak aby vznikl dům pro rodinu se třemi dětmi.
Celá dispozice je založena na stávajících půdorysných rozměrech objektu, který se v současné době na pozemku nachází. Pozemek je značně svažitý a je zde mnoho rozdílných výšek. Jižní stranu pozemku lemuje potok. Dominantou jižního výhledu směrem ze svahu je Kleť. 

Podloží je skalnaté. Pro uvažovaný návrh se zachová suterén(kamenné patro se sklepy a klenutá místnost v obj. č. 1. (blíže ve směru od centra obce). 

Objekt je orientován vstupem ze severu z místní komunikace. Koncepce vstupu k oběma objektům je velmi jednoduchá a zároveň umožnuje vstup rovnou do zahrady. Vcházíme přímo z místní komunikace do krytého závětří. Odtud je samostatný vstup do objektu č. 1. (cihlový dům na místě původního domu se dvěma patry a podkrovím). Tento objekt bude řešen jako zděná nástavba na stávajícím kamenném zdivu s klenutým prostorem v suterénu. 

Ze vstupního dvorku se vchází hlavním vstupem do objektu č. 2 (nástavba na stáva- jících kamenných sklepních prostorech) dále po svahu od centra obce. 

Hlavní obytná část v přízemí objektu č. 2 je určena k dennímu pobytu, zahrnuje obývací pokoj společný s kuchyní s možností vstupu na zahradu. Z obytné části se vchází na prostornou, zapuštěnou logii s výhledem na jih. K bezbariérovému vstupu slouží dvůr na východě dispozice. Součástí prostor přízemí objektu č. 2 je technická místnost, samostatné wc + sprcha a samostatná šatna (úložné prostory). Schodiště je navrženo jako dominanta interiéru a současně se využívá prostoru u komínového tělesa k vytvoření těžkého sálavého tělesa. Krbová vložka s kamny bude sloužit k přirozené akumulaci a proto je umístěna v centrální části dispozice, zároveň ale tvoří dělicí prvek mezi obývákem a kuchyní. 

Kuchyňský prostor je směrem na jih vybaven velkou prosklenou plochou s mož- ností využití parapetu v úrovni sedací plochy jako lavici s výhledem k jídelnímu stolu. Kuchyně je navržena s ostrůvkem pro zvětšení pracovní plochy. 

V patře obj.č.2 jsou umístěny ložnice dětí s okny jak ve štítě tak ve vikýři směrem na jih. Chodba v patře navazuje na prosklený krček do vstupního patra obj.č.1. Zde je umístěna ložnice rodičů s šatnou a koupelnou. V budoucnu bude možno tento prostor využívat jako samostatnou garsoniéru (se samostatným vstupem) pro jedno z dospívajících dětí. V podkroví obj. č. 1 je umístěna rodinná knihovna. 

Střechy jsou sedlové, plochá zelená střecha je navržena nad technickou místností, koupelnou + wc v přízemí 2. objektu. 

Terasovitá zahrada bude řešena v samostatném návrhu.